Is wijn niet vegan?

Een mooi glas wijn kan de beleving bij een gerecht vaak nog nét iets completer maken. Om onze gasten deze fijne combinaties aan te kunnen bieden, werken we intensief samen met D-Vine, ook te vinden op KNSM eiland.

In een veganistisch restaurant als Bonboon mogen er in de wijnen natuurlijk ook geen dierlijke additieven voorkomen. ‘Zitten er dan dierlijke producten in wijn?’ Ja, vaak wel dus. En dat is niet zo mooi, vinden wij. Want het kan anders.

Het proces van wijn maken heet vinificatie. De geplukte en gekneusde druiven worden in houten of stalen vaten gedaan. Daar begint het gistingsproces en ontstaat er onder goede begeleiding en hard werken een mooie wijn. Die wijn is alleen nog wel troebel. Om er een mooie, heldere drank van te maken wordt de wijn ‘geklaard’. Voor dit klaren gebruikt men vaak albumine (ei-eiwit), caseïne (van melk-eiwitten), gelatine (van bot en kraakbeen van zoogdieren) of vislijm (gedroogde onderdelen van vis) . Weinig diervriendelijk natuurlijk….

Gelukkig zijn er dus alternatieven. Het kan door te koelen, maar ook met Bentoniet. Dat is een soort klei waarmee de wijn wordt gefilterd, waardoor er dus geen dierlijke producten nodig zijn tijdens de vinificatie. Omdat het niet verplicht is om op wijnetiketten aan te geven welke additieven men gebruikt kan het een hele klus zijn om te achterhalen of een wijn veganistisch is of niet. Tegenwoordig vermelden wel steeds meer producenten op het etiket wanneer een wijn veganistisch is. Met dank aan de mensen bij D-vine garanderen wij het voor al onze wijnen.

De kweepeer trapt af

In dit nieuwe jaar gaan we op deze pagina regelmatig tekst en uitleg geven over zaken die wij graag met onze bezoekers delen. Dat kan gaan over de wijn, de ingrediënten of bijvoorbeeld over de principes waar wij bij Bonboon voor staan.

kweepeer

De aftrap is gegund aan de kweepeer. Een vergeten vrucht, die bij veel mensen niet direct een beeld op het netvlies tovert. Nu chef Aitziber Renteria deze vrucht gebruikt om tot iets moois te komen is het de hoogste tijd om de ‘Cydonia oblonga’ voor het voetlicht te halen.

Terug in beeld

De kweepeer is een vrucht die familie is van de appel, de peer en de lijsterbes. Ze heeft een mooie gele kleur en komt van origine uit de landen rond de Kaspische zee (Rusland, Iran, Azerbeidzjan). In de Zuid-Europese landen weet men de vrucht ook al lang te waarderen, en nu is Nederland (weer) aan de beurt. Vroeger hadden veel boerderijen kweeperen in de boomgaard staan, maar ze raakte uit beeld. Nu zie je de kweepeer weer steeds vaker in de groentewinkel liggen. En nu dus ook, weliswaar vermomd, op je bord bij Bonboon.

Een kweepeer is net als een stoofpeer niet lekker om koud te eten. Ze is dan hard en zuur. Maar eenmaal verwarmd wordt het een heel ander verhaal! Dan is ze een heerlijk zoete vrucht die je zinnen weet te prikkelen en je doet verlangen naar meer.

Gezonde vrucht

De kweepeer is ook een gezonde vrucht. Ze zit boordevol vitamine C, ijzer, en door de vele vezels is kweepeer ook zeer geschikt voor mensen met darmklachten.In de roman ‘Don Quijotte de la Mancha’ raadde Don Quijote zijn helper Sancho Panza al een paar dunne plakjes kweepeer (en een honderdtal wafelrolletjes) aan om zijn maag te vullen en zijn spijsvertering te bevorderen. De waarde van de kweepeer is in Spanje dus al een tijdje bekend.

marmelade of aioli

Door de flinke hoeveelheid pectine in een kweepeer is de vrucht uitstekend geschikt voor het maken van jam of marmelade. De Portugese naam voor de kweepeer, ‘marmelo’, verraadt dat al een beetje. In Spanje maken ze er ‘Membrillo’ van; Aitziber verwerkte het tot een alioli en zette het bij Bonboon op het menu.