KNSM eiland

Piraeus KNSM
Piraeus

Je vindt Bonboon aan het Piraeusplein op KNSM-eiland, direct aan de Levantkade. De naam van het plein is gebaseerd op de naam van het gebouw waarin we zitten: woonblok Piraeus. Het gebouw Piraeus is een ontwerp van de Duitse architecten Kolhoff en Rapp en vernoemd naar de gelijknamige Griekse havenstad. KNSM-eiland was tenslotte ooit een haven en de schepen van de KNSM (Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij) kregen namen uit de Griekse, Romeinse en Egyptische mythologie.

Originele invloeden

Op het hele eiland zie je nog de invloeden terug uit die tijd. Het eiland werd tot woonwijk ontwikkeld in de jaren negentig. Een aantal originele bouwwerken zijn toen meegenomen in de moderne hoogstaande architectuur. Dit trekt flink wat architectuurliefhebbers. Pakhuizen zijn omgebouwd tot woningen of winkels en nieuwe gebouwen zijn als het ware om oude gebouwen heen gevouwen. Het Piraeus-blok is daar een mooi voorbeeld van. Dat is gebouwd óm een beschermd havengebouw heen. Aan het Levantplein om de hoek vind je het voormalig kantinegebouw, dat ooit voor één gulden aan de kunstenaars is verkocht die daar toen woonden…

Levantkade

Heerlijk terras aan de haven

Aan de Levantkade ligt nog steeds een flink aantal schepen, alleen worden de meesten hiervan nu bewoond. Wie een wandelingetje maakt over de rustige kade kan zich haast niet voorstellen dat het eiland zich midden in de wereldstad Amsterdam bevindt. Een verborgen rustpunt, waar je op ons gezellige en kleurrijke terras de hele dag kunt genieten van de zon, het eten en een mooi glas wijn. Het leven…. Daarvoor hoef je echt niet naar Zuid Europa.

Heldinnen

Op vrijdag 8 maart  is het internationale Vrouwendag; een dag die sinds 1911 staat voor solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen.  Het thema van dit jaar is ‘Heldinnen’. En daarmee kan je natuurlijk alle kanten op. Want heldinnen zijn er overal. Bekend of minder bekend, zichtbaar of onzichtbaar. Vrouwen die opkomen voor de rechten van de vrouw, voor een ander, voor gelijkheid in het algemeen, of natuurlijk voor de rechten dan de dieren.

Wij, de strijdbare vrouwen van Bonboon, hebben zo ook onze heldinnen.

Aitziber: “Ik heb veel heldinnen. Voor mij zijn alle vrouwen heldinnen die moeten meedoen in een maatschappij bedacht door mannen en voor mannen. Nog steeds. Allemaal heldinnen die bewust of onbewust, stukje bij beetje, daar verandering in brengen. 

Angela Davis is een Amerikaanse filosoof en mensen rechten activiste die ik bewonder. Zij vecht al lang voor vrouwenrechten en mensenrechten in het algemeen. Bovendien is ze ook veganist en anti-speciesist. Zij heeft een hele interessante kijk op dit onderwerp.”

Mijn persoonlijke heldin is Esther Ouwehand. Zij is een open en eerlijke vrouw, die op landelijk niveau een strijd voert voor de rechten van dieren tegen een zeer stevige lobby uit de vlees- en vee-industrie. Tegelijkertijd is ze heel benaderbaar en staat ze net zo makkelijk naast activisten in de modder bij een actie, als dat ze in de Tweede Kamer het debat aangaat over internationale wetten en verdragen over milieu en dierenrechten.

Het blijft belangrijk om aandacht te vestigen op de ongelijkheid in de wereld, voor mens en voor dier. Het is de reden waarom wij iedere dag ons uiterste best doen om onze gasten een fijne avond te bezorgen. Zonder daarvoor een ander te onderdrukken. Op Internationale Vrouwendag staat er voor iedere vrouw die bij ons komt eten een gratis ‘Bloody Mary’ cocktail klaar.

Is wijn niet vegan?

Een mooi glas wijn kan de beleving bij een gerecht vaak nog nét iets completer maken. Om onze gasten deze fijne combinaties aan te kunnen bieden, werken we intensief samen met D-Vine, ook te vinden op KNSM eiland.

In een veganistisch restaurant als Bonboon mogen er in de wijnen natuurlijk ook geen dierlijke additieven voorkomen. ‘Zitten er dan dierlijke producten in wijn?’ Ja, vaak wel dus. En dat is niet zo mooi, vinden wij. Want het kan anders.

Het proces van wijn maken heet vinificatie. De geplukte en gekneusde druiven worden in houten of stalen vaten gedaan. Daar begint het gistingsproces en ontstaat er onder goede begeleiding en hard werken een mooie wijn. Die wijn is alleen nog wel troebel. Om er een mooie, heldere drank van te maken wordt de wijn ‘geklaard’. Voor dit klaren gebruikt men vaak albumine (ei-eiwit), caseïne (van melk-eiwitten), gelatine (van bot en kraakbeen van zoogdieren) of vislijm (gedroogde onderdelen van vis) . Weinig diervriendelijk natuurlijk….

Gelukkig zijn er dus alternatieven. Het kan door te koelen, maar ook met Bentoniet. Dat is een soort klei waarmee de wijn wordt gefilterd, waardoor er dus geen dierlijke producten nodig zijn tijdens de vinificatie. Omdat het niet verplicht is om op wijnetiketten aan te geven welke additieven men gebruikt kan het een hele klus zijn om te achterhalen of een wijn veganistisch is of niet. Tegenwoordig vermelden wel steeds meer producenten op het etiket wanneer een wijn veganistisch is. Met dank aan de mensen bij D-vine garanderen wij het voor al onze wijnen.

De kweepeer trapt af

In dit nieuwe jaar gaan we op deze pagina regelmatig tekst en uitleg geven over zaken die wij graag met onze bezoekers delen. Dat kan gaan over de wijn, de ingrediënten of bijvoorbeeld over de principes waar wij bij Bonboon voor staan.

kweepeer

De aftrap is gegund aan de kweepeer. Een vergeten vrucht, die bij veel mensen niet direct een beeld op het netvlies tovert. Nu chef Aitziber Renteria deze vrucht gebruikt om tot iets moois te komen is het de hoogste tijd om de ‘Cydonia oblonga’ voor het voetlicht te halen.

Terug in beeld

De kweepeer is een vrucht die familie is van de appel, de peer en de lijsterbes. Ze heeft een mooie gele kleur en komt van origine uit de landen rond de Kaspische zee (Rusland, Iran, Azerbeidzjan). In de Zuid-Europese landen weet men de vrucht ook al lang te waarderen, en nu is Nederland (weer) aan de beurt. Vroeger hadden veel boerderijen kweeperen in de boomgaard staan, maar ze raakte uit beeld. Nu zie je de kweepeer weer steeds vaker in de groentewinkel liggen. En nu dus ook, weliswaar vermomd, op je bord bij Bonboon.

Een kweepeer is net als een stoofpeer niet lekker om koud te eten. Ze is dan hard en zuur. Maar eenmaal verwarmd wordt het een heel ander verhaal! Dan is ze een heerlijk zoete vrucht die je zinnen weet te prikkelen en je doet verlangen naar meer.

Gezonde vrucht

De kweepeer is ook een gezonde vrucht. Ze zit boordevol vitamine C, ijzer, en door de vele vezels is kweepeer ook zeer geschikt voor mensen met darmklachten.In de roman ‘Don Quijotte de la Mancha’ raadde Don Quijote zijn helper Sancho Panza al een paar dunne plakjes kweepeer (en een honderdtal wafelrolletjes) aan om zijn maag te vullen en zijn spijsvertering te bevorderen. De waarde van de kweepeer is in Spanje dus al een tijdje bekend.

marmelade of aioli

Door de flinke hoeveelheid pectine in een kweepeer is de vrucht uitstekend geschikt voor het maken van jam of marmelade. De Portugese naam voor de kweepeer, ‘marmelo’, verraadt dat al een beetje. In Spanje maken ze er ‘Membrillo’ van; Aitziber verwerkte het tot een alioli en zette het bij Bonboon op het menu.