Heldinnen

Op vrijdag 8 maart  is het internationale Vrouwendag; een dag die sinds 1911 staat voor solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen.  Het thema van dit jaar is ‘Heldinnen’. En daarmee kan je natuurlijk alle kanten op. Want heldinnen zijn er overal. Bekend of minder bekend, zichtbaar of onzichtbaar. Vrouwen die opkomen voor de rechten van de vrouw, voor een ander, voor gelijkheid in het algemeen, of natuurlijk voor de rechten dan de dieren.

Wij, de strijdbare vrouwen van Bonboon, hebben zo ook onze heldinnen.

Aitziber: “Ik heb veel heldinnen. Voor mij zijn alle vrouwen heldinnen die moeten meedoen in een maatschappij bedacht door mannen en voor mannen. Nog steeds. Allemaal heldinnen die bewust of onbewust, stukje bij beetje, daar verandering in brengen.

Angela Davis is een Amerikaanse filosoof en mensen rechten activiste die ik bewonder. Zij vecht al lang voor vrouwenrechten en mensenrechten in het algemeen. Bovendien is ze ook veganist en anti-speciesist. Zij heeft een hele interessante kijk op dit onderwerp.”

Mijn persoonlijke heldin is Esther Ouwehand. Zij is een open en eerlijke vrouw, die op landelijk niveau een strijd voert voor de rechten van dieren tegen een zeer stevige lobby uit de vlees- en vee-industrie. Tegelijkertijd is ze heel benaderbaar en staat ze net zo makkelijk naast activisten in de modder bij een actie, als dat ze in de Tweede Kamer het debat aangaat over internationale wetten en verdragen over milieu en dierenrechten.

Het blijft belangrijk om aandacht te vestigen op de ongelijkheid in de wereld, voor mens en voor dier. Het is de reden waarom wij iedere dag ons uiterste best doen om onze gasten een fijne avond te bezorgen. Zonder daarvoor een ander te onderdrukken. Op Internationale Vrouwendag staat er voor iedere vrouw die bij ons komt eten een gratis ‘Bloody Mary’ cocktail klaar.

BonboonHeldinnen