Is wijn niet vegan?

Een mooi glas wijn kan de beleving bij een gerecht vaak nog nét iets completer maken. Om onze gasten deze fijne combinaties aan te kunnen bieden, werken we intensief samen met D-Vine, ook te vinden op KNSM eiland.

In een veganistisch restaurant als Bonboon mogen er in de wijnen natuurlijk ook geen dierlijke additieven voorkomen. ‘Zitten er dan dierlijke producten in wijn?’ Ja, vaak wel dus. En dat is niet zo mooi, vinden wij. Want het kan anders.

Het proces van wijn maken heet vinificatie. De geplukte en gekneusde druiven worden in houten of stalen vaten gedaan. Daar begint het gistingsproces en ontstaat er onder goede begeleiding en hard werken een mooie wijn. Die wijn is alleen nog wel troebel. Om er een mooie, heldere drank van te maken wordt de wijn ‘geklaard’. Voor dit klaren gebruikt men vaak albumine (ei-eiwit), caseïne (van melk-eiwitten), gelatine (van bot en kraakbeen van zoogdieren) of vislijm (gedroogde onderdelen van vis) . Weinig diervriendelijk natuurlijk….

Gelukkig zijn er dus alternatieven. Het kan door te koelen, maar ook met Bentoniet. Dat is een soort klei waarmee de wijn wordt gefilterd, waardoor er dus geen dierlijke producten nodig zijn tijdens de vinificatie. Omdat het niet verplicht is om op wijnetiketten aan te geven welke additieven men gebruikt kan het een hele klus zijn om te achterhalen of een wijn veganistisch is of niet. Tegenwoordig vermelden wel steeds meer producenten op het etiket wanneer een wijn veganistisch is. Met dank aan de mensen bij D-vine garanderen wij het voor al onze wijnen.

adminIs wijn niet vegan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *