KNSM eiland

Je vindt Bonboon aan het Piraeusplein op KNSM-eiland, direct aan de Levantkade. De naam van het plein is gebaseerd op de naam van het gebouw waarin we zitten: woonblok Piraeus. Het gebouw Piraeus is een ontwerp van de Duitse architecten Kolhoff en Rapp en vernoemd naar de gelijknamige Griekse havenstad. KNSM-eiland was tenslotte ooit een haven en de schepen van de KNSM (Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij) kregen namen uit de Griekse, Romeinse en Egyptische mythologie.

Originele invloeden
Op het hele eiland zie je nog de invloeden terug uit die tijd. Het eiland werd tot woonwijk ontwikkeld in de jaren negentig. Een aantal originele bouwwerken zijn toen meegenomen in de moderne hoogstaande architectuur. Dit trekt flink wat architectuurliefhebbers. Pakhuizen zijn omgebouwd tot woningen of winkels en nieuwe gebouwen zijn als het ware om oude gebouwen heen gevouwen. Het Piraeus-blok is daar een mooi voorbeeld van. Dat is gebouwd óm een beschermd havengebouw heen. Aan het Levantplein om de hoek vind je het voormalig kantinegebouw, dat ooit voor één gulden aan de kunstenaars is verkocht die daar toen woonden…

Levantkade
Aan de Levantkade ligt nog steeds een flink aantal schepen, alleen worden de meesten hiervan nu bewoond. Wie een wandelingetje maakt over de rustige kade kan zich haast niet voorstellen dat het eiland zich midden in de wereldstad Amsterdam bevindt. Een verborgen rustpunt, waar je op ons gezellige en kleurrijke terras de hele dag kunt genieten van de zon, het eten en een mooi glas wijn. Het leven…. Daarvoor hoef je echt niet naar Zuid Europa.

BonboonKNSM eiland